Brak wyników

Dostęp otwarty , W gabinecie

2 września 2019

NR 4 (Wrzesień 2019)

Owady w karmie. Obiecujący kierunek dla branży pet food

0 2913

Białko bogate w aminokwasy egzogenne, korzystny wpływ na mikrobiom przewodu pokarmowego i układ immunologiczny oraz hipoalergiczność to tylko niektóre zalety stosowania owadów w diecie psów i kotów. Owady w karmach to już nie nowość, ale wyniki badań nad ich właściwościami wciąż zaskakują. Firma HiProMine udowadnia, że komponenty owadzie w pet food to kierunek, który ma szansę stać się przełomowym ze względów zdrowotnych, a także z uwagi na ochronę środowiska naturalnego.

HiProMine to firma z Robakowa pod Poznaniem, która jest jedynym krajowym producentem owadów na przemysłową skalę. Od lat prowadzi intensywne prace badawcze nad wykorzystaniem owadów w produkcji pasz dla wielu gatunków zwierząt, w tym psów i kotów. 

– Owady stają się coraz popularniejszym, alternatywnym źródłem białka w żywieniu zwierząt. Do niedawna były kojarzone jedynie z dietą zwierząt nieudomowionych w ogrodach zoologicznych czy z kuchnią egzotyczną. Ostatnia dekada jednak jest okresem wzmożonych badań nad ich zastosowaniem w paszach również dla zwierząt gospodarskich oraz domowych, a w szczególności psów i kotów – mówi prof. dr hab. Damian Józefiak, prezes HiProMine S.A. 

Ponadto należy pamiętać, że w warunkach naturalnych owady stanowią istotny element diety wielu psowatych i kotowatych, będąc pokarmem stworzonym przez miliony lat ewolucji. Stanowią podstawę diety młodocianych stadiów ryb, wielu gatunków ptaków, jak również wartościowe uzupełnienie diety płazów, gadów, ssaków. Dlatego należy je uznać za cenny, zwiększający wartość odżywczą składnik diet zwierząt domowych – psów, kotów a także gatunków owadożernych bytujących w naturze, takich jak tchórzofretki czy jeże pigmejskie. 

Według różnych źródeł 60–80% ludzi spożywa regularnie owady, a w wielu krajach różne gatunki insektów są wręcz przysmakiem. Poza tym niektóre owady jadalne – ze szczególnym uwzględnieniem szarańczy – bywają od czasu do czasu prezentowane jako kulinarna atrakcja dla prawdziwych smakoszy. 


Owadzi komponent w karmie


Materiały paszowe wytworzone z owadów mogą przybierać szereg form, począwszy od całych, nieprzetworzonych insektów, konserwowanych preparatów białkowych, do mączek odtłuszczonych i pełnotłustych, jak również separowanego tłuszczu. 

– Obecność insektów w diecie zwiększa znacznie jej atrakcyjność zapachową i smakową. Ma to największe znaczenie w przypadku diet dla zwierząt posługujących się węchem jako głównym organem w ocenie pokarmu, np. psów. W ich przypadku wykazano atrakcyjność węchową owadów na poziomie co najmniej porównywalnym z karmami komercyjnymi zawierającymi już atraktanty zapachowe – wyjaśnia prof. dr hab. Damian Józefiak. 

 Zaobserwowano również znacznie większe zainteresowanie pokarmem z komponentami wytworzonymi z owadów w przypadku ptaków – drobiu i gatunków ozdobnych, jak i ryb – komercyjnie utrzymywanych karpiowatych i gatunków akwariowych. Powyższe wyniki świadczą o wysokiej przydatności owadów w branży pet food, w której akceptacja karmy przez zwierzę jest jednym z kluczowych aspektów zadowolenia klienta – jego właściciela. Co więcej, daje to możliwość wykorzystania insektów w coraz bardziej rozwijającym się segmencie pet food – w produkcji smakołyków funkcjonalnych i treningowych dla psów i kotów. 

W przemyśle pet food jakość karmy z segmentu premium utożsamiana jest z wysoką zawartością mięsa w surowcach i białka pochodzenia zwierzęcego w składzie analitycznym. Mięso w powszechnym przekonaniu to wołowina, wieprzowina, drób, ryby… Tymczasem owady mają szanse stać się nowym źródłem pełnowartościowego, wysoko przyswajalnego białka i tłuszczów. Jakie gatunki owadów można wykorzystywać do produkcji karm dla zwierząt towarzyszących? Specjaliści z HiProMine wskazują na larwy niektórych błonkoskrzydłych, np. Hermetii ilucens, chrząszczy, np. Tenebrio molitor, ale również szarańcze czy świerszcze.


Aminokwasy, mikrobiom i odporność


Skład chemiczny owadów przypomina mięso łososia albo odkostnionego królika. Jednak ich wartość pokarmową trudno porównać do czegokolwiek, bo jest na tyle wyjątkowa, że przewyższa wołowinę i ryby. 

Najważniejszą zaletą owadów w żywieniu zwierząt jest wysok...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę multimedialnego czasopisma weterynaryjnego VetTrends
  • Nielimitowany dostęp do całego archiwum czasopisma
  • Filmy, szkolenia, zdjęcia i prezentacje jako uzupełnienie treści wydań
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy